Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barvářské zkoušky

31. 12. 2009

Barvářské zkoušky

kuchařka či vodítko, jak na to

Vážení basetáři, milovníci našich ušounů, chlupatých či hladkých, v loňském roce jsme se vám pokusili poskytnout návod k výcviku vašeho čtyřnožce na BZH. Letos bychom to rádi zopakovali, tentokrát však kuchařkou výcviku na barvářské zkoušky (dále jen „BZ“), které též náš klub každoročně pořádá jako součást dvoudenních zkoušek ve Velkém Šenově se zadáváním titulu CACT, kdy první den probíhají právě BZ a druhý den BZH.

Barvářské zkoušky zahrnují tyto disciplíny: Následování, pobarvená stopa nejméně stará, vodění na řemeni, nahánění a odložení. Výcvik jednotlivých disciplín se vám teď pokusíme přiblížit pokud možno co nejjednodušeji v následujících řádcích.

NÁSLEDOVÁNÍ: Následování je disciplína, která nahrazuje na zkouškách z výkonu loveckých psů původní šoulačku, která zůstala ve zkušebních řádech pouze pro plemena slídičů a ohařů. Následování má na zkouškách co nejvíce imitovat skutečný lov spárkaté zvěře a musí být na první pohled vidět, že pes rozlišuje mezi následováním a voděním na řemeni.

Disciplína vypadá asi takto: Pes jde volně nebo upoutaný na řemeni vedle levé nohy nebo za patami vůdce, který jde pomalou chůzí s flintou na rameni prvních padesát kroků, pak se na chvilku zastaví a poté pokračuje dalších padesát kroků, kde se zastaví a vystřelí. Pes by měl vůdce po celou dobu klidně následovat, po zastavení by se měl bez povelu znovu rozejít.

Při výcviku je potřeba psíka hned v počátku disciplíny zklidnit, posadit ho vedle levé nohy, zavelet povel za paty (nebo nějaký jiný) a pomalu se rozejít. Pokud se psík předbíhá, tahá na vodítku, použijeme větvičku s listnatou chocholkou před mordu, eventuelně ho jemně větvičkou plácneme přes čumáček, vodítkem trhneme zpátky a velíme opět za paty. Tuto disciplínu začínáme cvičit zpravidla na řemeni a doporučujeme ji začít cvičit, až když je psík trochu vyběhaný a unavený. Až když pejsek zvládá bez problémů následování na řemeni, můžeme zkusit na volno (rozdíl mezi následováním na volno a na řemeni je ve výsledné známce – bezchybně volně = známka 4, bezchybně na řemeni = známka 3, ale jistota). Výstřel přidáme až v druhé polovině nácviku této disciplíny, až pes zvládá bezchybně následovat. Po výstřelu musí zůstat klidný. Pokud na konci již střílíme, flintu si nabijeme hned na začátku následování, abychom psa pak zbytečně nerozptylovali na konci před samotným výstřelem.

POBARVENÁ STOPA: Před touto disciplínou předchází na BZ právě zmíněné následování, aby průběh zkoušek co nejvíce připomínal odlov spárkaté zvěře. Pobarvenou stopu kapeme zásadně vepřovou krví přes větvičky smrku zasazené do hrdla plastové nebo skleněné lahve. K založení jedné stopní dráhy potřebujeme přibližně 0,5 litru krve. Stopní dráha je 500 – 600 kroků dlouhá, s dvěma odchylkami směru, v polovině stopy vyznačíme lože. Začátek stopy označíme větvičkami a větším množstvím nakapané krve, tzv. nástřel, lože potom obdobně. Při kapání barvy dbáme na to, aby kapky nebyly nakapány moc hustě, zkrátka, aby barva byla spíše nakapaná než nalitá. Na konci stopní dráhy zanecháme pod srnčí dekou (vyschlou kůží) láhev, z níž jsme krev kapali i se smrkovými větvičkami. Začínáme cvičit obdobně jako u nepobarvené stopy, nejdříve krátkou a poměrně čerstvě nakapanou stopu, jejíž délku a časovou prodlevu od nakapání postupně zvětšujeme. Je dobré dávat psíkovi barvářský obojek a vytvořit při nácviku jakýsi rituál, za chvilku pak sám bude po nasazení obojku vědět, co bude následovat. Tak, jako u nepobarvené stopy, tak i zde snad ještě ve větší míře platí, pokud psík vypracovává stopu spolehlivě a bez váhání, omezíme počet nácviků, abychom psovi nesebrali chuť a zájem, neboť i tato disciplína se dá snadno přecvičit. Samozřejmě i tuto stopu může pes vypracovávat jako hlásič nebo oznamovač, ale jak jsme již uváděli u BZH, jsme zastánci spolehlivých vodičů bez rizika.

VODĚNÍ NA ŘEMENI: Vodění na řemeni je stejné jako na BZH a dalších zkouškách. Pes je veden u levé nohy na loveckém vodítku přes rameno, kterého se rukou nesmí vůdce dotýkat. Při nácviku můžeme rovněž použít větvičku zakončenou četnými listy, kterou psa usměrňujeme, když má tendenci předbíhat a tahat. Tato disciplína se obyčejně zkouší mezi stromy, aby rozhodčí viděli, že se pes nezamotává o kmeny a je schopen klidně sledovat chůzi svého vůdce i v náročnějším terénu.

NAHÁNĚNÍ: Tato disciplína je pro méně náruživé psí lovce někdy trošičku oříšek. Psík má na povel vběhnout do houštiny, systematicky ji prohledat a pokud najde zvěř, má ji nahánět směrem k vůdci. Některým pejskům však chvilku trvá, než pochopí, co se po nich vlastně chce a než přijdou na to, že pokud mají najít zvěř, tak jedině v houštině. Pokud nemáte zrovna to štěstí při výcviku, že psík vběhne do houštiny a pokaždé tam „něco najde“, je to někdy problém. Můžeme si v tomto případě třeba vypomoci králíkem v bedýnce, pokud máme tu možnost králíka sehnat. Králíka v pevné bedýnce, aby se na něj pes nedostal, předem po několik nácviků umístíme do houštiny, aby měl náš svěřenec alespoň nějakou motivaci. Pokud máme v houštinách dostatek zvěře, psík rychle pochopí, co má dělat. Po ukončení nahánění, pokud není v kontaktu se zvěří, se psík musí na povel vrátit k vůdci.

ODLOŽENÍ: Na barvářských zkouškách, na rozdíl od BZH, se zkouší odložení jen 5 minut a bez výstřelu. Výcvik této disciplíny je obdobný. Náš pes musí nejdříve pochopit, že když ho odložíte, tak se pro něj zase vrátíte a v žádném případě ho tam prostě nenecháte. Nejlépe je začínat s nácvikem odložení v tom nejznámějším prostředí, čili doma. Nejprve musíme docílit toho, aby pes zůstal v klidu třeba jen metr od nás, pak postupně vzdálenost prodlužujeme, jdeme třeba do druhé místnosti, kde už nás nevidí. Až je toto stádium nacvičeno bez problému, přejdeme do terénu. Doporučuji pak tuto disciplínu vyzkoušet i v přítomnosti neznámého člověka coby „rozhodčího“, někteří psíci mohou pak na neznámou osobu při zkouškách reagovat a tuto disciplínu pěkně pokazit, ač ji s vámi prováděli zcela bravurně. Je dobré místo, na které pejska odkládáme uhrabat nohou, po čase již při tomto úkonu pes bude vědět, co se po něm bude chtít. Jak jsme již uvedli u pobarvené stopy, každá disciplína by měla mít svůj jakýsi rituál a zcela jednoznačný povel. Při nácviku této disciplíny raději nechávejte psa odloženého déle než 5 minut, ať máte jistotu, že na zkouškách to nebude problém. I když jistý si člověk není nikdy, neboť pejsci jsou tvorové nevyzpytatelní a nikdy nevíme, co je zrovna v danou chvíli napadne.

Závěrem bychom vám chtěli popřát mnoho trpělivosti a shovívavosti při nácviku na zkoušky, nenechte se prvními neúspěchy odradit, obyčejně se výcvik nakonec vždy podaří a přinese vytoužené „ovoce“ v podobě úspěšně složených zkoušek lovecké upotřebitelnosti. Letošní ročník Memoriálu Miloše Doubka, který se uskutečnil 19. září v Kozolupech okr. Beroun, na kterém byli vedeni i čtyři basseti a kde jsme měli možnost posuzovat, nás přesvědčil, že i „typičtí“ výstavní basseti jsou schopni předvádět vynikající stopové práce. Přáli bychom si, aby takových bassetů a vůdců přibývalo, neboť basset je v první řadě honič.

       Hodně zdaru a úspěchů na zkouškách!

                                           Jaroslav a Lenka Ratajovi