Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÝCVIKOVÝ DEN BASSET KLUBU

14. 5. 2012

 

Na podzim loňského roku jsme se s manželem rozhodli uspořádat pro členy Basset klubu výcvikový den, a tak jsme poslední dubnový víkend strávili v lesích okolo naší usedlosti a v sousední honitbě s partou majitelů ušounů a jejich svěřenců, kteří se odhodlali věnovat svůj čas a námahu loveckému výcviku svých basítků a přípravě na zkoušky lovecké upotřebitelnosti.
Nakonec  z 15ti přihlášených účastníků přijel jeden porcelán a celkem 7 basset houndů, mezi nimi i naše štěně Brenda z vrhu B. Ostatní bohužel byli nuceni se pro neodkladné pracovní povinnosti či nemoc omluvit. I tak nás ale účast na této svého druhu první akci mile překvapila a zájem o ni velice potěšil.
Z naší malé Brendy jsme byli opravdu potěšeni, neboť z ní vyrostla velice hezká fenečka, a jak jsme ji v lese pozorovali, myslíme, že bude i šikovná pomocnice svému pánovi v myslivecké praxi. Nejdříve se ke kančí a srnčí škáře přibližovala velmi opatrně a s respektem, ale když si je řádně očuchala a ověřila, popadla tu srnčí a mazala s ní na místečko k páníčkovi a jeho dvěma vnoučatům, kde odpočívali společně mezi jednotlivými disciplínami. Brenda si mne nejspíš ještě pamatovala, protože mne radostně vítala a nechala se mazlit a ňuňat do nekonečna. S Menšíkovic vnoučaty má vskutku krásný vztah, děti jí bezmezně milují a ona je, stále je hledá a kontroluje a naopak děti se k ní chovají velice něžně bez jakýchkoli náznaků ji sebemíň pošťouchnout či dokonce ublížit. Měli jsme nefalšovaný pocit spokojenosti, že naše Brenda, přejmenovaná na Mášu, plní beze zbytku úkol milovaného a milujícího psího kamaráda a tak trochu i canisterapeuta. Malý Vašík má mírné nervové postižení, lékaři doporučili zvíře, nejlépe psa a je očividně patrné, že mu půlroční soužití s Mášou skutečně prospívá.
Dalším příjemným překvapením pro nás byli psi Eminesku z Valachitu a Kalypso. Oba sice už mají zkoušky lovecké upotřebitelnosti složeny, ale i při výcvikovém dnu se projevili jako skvělí stopaři a prokázali, že jsou schopní běžné myslivecké praxe. Jen škoda, že nejsou pro aktivní mysliveckou práci využíváni. U Emineska zvaného "Ozzi" to potěšilo obzvlášť, neboť jsme s ním deset dnů před tím nakryli naši Betynku a budou-li štěňata, mají velikou šanci uplatnit se v myslivosti.