Jdi na obsah Jdi na menu
 


Basset Hound - standard plemene

16. 7. 2009

Basset Hound

Standard FCI č.163/05.03.1998/GB


Země původu: Velká Británie

Datum publikování platného standardu: 27.04.1989

Použití: lovecký pes pracující nosem – honič

Klasifikace FCI: skupina 6 honiči, barváři a příbuzná plemena, sekce 1.3 malí honiči se zkouškou z výkonu.

Celkový vzhled: krátkonohý pes značné substance, vyvážený a vysoce ušlechtilý. Jisté množství volné kůže je žádoucí.

Chování/povaha: houževnatý honič, pocházející ze starých krevních linií, lovící nosem, smečkového chování, s hlubokým melodickým hlasem, schopný s velkou vytrvalostí pracovat v honitbě. Mírný a klidný, nikdy agresivní nebo bázlivý. Přítulný.

Hlava: Nosní hřbet je téměř rovnoběžný s linií lebky od stopu k týlu a je jenom nepatrně delší, než vzdálenost mezi stopem a týlním hrbolem. Na čele a lících může být mírné množství vrásek. V každém případě by měla být kůže na hlavě natolik volná, aby byly vrásky zřetelné, když je kůže přetažena dopředu nebo když se hlava skloní.

Lebeční krajina:
Lebka: Klenutá s výrazným týlním hrbolkem. Je středně široká v čele a mírně se zužující k mordě.
Stop: mírný

Obličejová krajina:
Nos: zcela černý, s výjimkou světle zbarvených psů, kdy může být hnědý nebo játrový. Velké a dobře otevřené nosní otvory. Nos může mírně přečnívat před úroveň pysků.
Morda: jeví se celkově jako suchá, avšak nikoli špičatá.
Pysky: Horní pysky značně překrývají pysky dolní.
Morda/chrup: Silné čelisti s perfektním, pravidelným a kompletním nůžkovým skusem, kdy horní řada řezáků těsně překrývá řadu spodní a zuby stojí kolmo v čelisti.
Oči: kosočtvercového tvaru, ani vystouplé, ani zapadlé. Tmavé, u světlých psů mohou být různých tónů až po středně hnědé. Výraz klidný a vážný. Červená spojivka je viditelná, ale nikoli přehnaně. Světlé nebo žluté oko je vysoce nežádoucí.
Uši: nízko, přesně pod linií očí nasazené, dlouhé, avšak ne přehnaně, stačí když dosáhnou špičky čenichu korektní délky. Po celé délce úzké a dobře svinuté dovnitř, velmi vláčné, jemné a sametové.

Krk: svalnatý, dobře klenutý a dosti dlouhý, s výrazným, avšak ne přehnaným lalokem.

Trup: dlouhý a hluboký v celé délce; kohoutek a kříž přibližně ve stejné výšce.
Záda: Rovná a poněkud široká. Od kohoutku ke kříži ne přehnaně dlouhá.
Bedra: Mohou být mírně klenutá.
Hrudník: Pozorován zepředu, zapadá hrudník přesně do prostoru, vytvořeného zakřivením předloktí. Hrudní kost výrazná, avšak hrudník není ani úzký ani přehnaně hluboký. Žebra dobře zaoblená a klenutá, dosahující dosti dozadu, bez obruby. Hřbet dosti široký, rovný, , i když bedra mohou být mírně klenutá.

Ocas: dobře nasazený, dosti dlouhý, u nasazení silný, zužující se ke špičce. Na spodní straně ocasu je trochu drsné srsti. V pohybu je ocas nesen vzpřímeně a zahnut v mírném šavlovitém oblouku, nikdy však není zatočený nebo překlopený.

Končetiny:
Přední končetiny: Přední končetiny krátké, mohutné, se silnými kostmi. Na zápěstí jsou kožní záhyby - vrásky.
Lopatky: dobře šikmo vzadu uloženy, plece ne těžké.
Lokty: ani vybočené ani vbočené, ale těsně přiléhající k bokům těla.
Předloktí: směřující mírně dovnitř, ale ne v takové míře, aby zabraňovalo volnému pohybu nebo aby se končetiny v klidu nebo v pohybu vzájemně dotýkaly.
Zápěstí: Překloubení je vysoce nežádoucí.

Zadní končetiny: Silně osvalené a výrazné, zezadu pozorovány vyvolávají dojem kulovitosti. Mezi patou a tlapkou mohou být záhyby kůže, stejně tak na zadní části patního kloubu může být malý váček jako důsledek volné kůže.
Koleno: dobře zaúhlené.
Patní kloub/zánártí: velmi nízko, lehce podstavené, avšak ani vtočené ani vybočené, stojící pod tělem v přirozeném postoji.
Tlapky: masivní, se silnými kostmi a plnými prstními polštářky. Jsou namířeny rovně dopředu nebo mohou být lehce vybočené. V každém případě stojí pes korektně, s vahou rozloženou rovnoměrně na každém prstu a polštářku, takže tlapka zanechává stopu velkého psa.

Chůze/pohyb: je nejdůležitější. Je hladký a plynulý. Dosah předních končetin je značný, zadní končetiny vykazují silný odraz, pes se pohybuje dokonale na předku i vzadu. Klouby kolenní a patní nesmí být při pohybu nikdy strnulé, prsty nesmí škrtat o zem.

Osrstění:
Srst: hladká, krátká a přiléhavá, avšak nikoli příliš jemná. Obrysové linie hladké, bez praporců. Dlouhá, jemná srst s praporci je vysoce nežádoucí.
Zbarvení: nejčastěji černo-bílo-hnědá (tříbarevné) nebo citrónovo-bílá (dvoubarevné), avšak jakékoli jiné zbarvení, běžné u honičů, je přípustné.

Velikost: kohoutková výška 33 až 38 cm.

Chyby: Každá odchylka od jmenovaných bodů by měla být považována za vadu. Vyhodnocení její závažnosti by mělo být úměrné stupni této odchylky od standardu.

Poznámka: Psi by měli mít dvě zřetelná varlata sestouplá v šourku.